Voorfietser

Mijn naam is Fanny Beishuizen. Fit voor mijn 50e was mijn levensdoel. Dat deed ik door onder andere te kiezen voor gezonde voeding en een beter beweegpatroon. Ik ging hardlopen en fietsen.
Zo op al die sportieve tochten kwam ik mooie kraampjes en stalletjes tegen. Heerlijke eerlijke en vaak ambachtelijk gemaakt eten. Voorzien van passie en huisvlijt. Vaak ook met echte Sallandse gastvrijheid en humor erbij.

Zo ontstond het idee om deze kraampjes in kaart te gaan brengen. Om onze hardwerkende boeren, zorgboeren en hobbyisten eer te geven van hun werk.

Mensen weer in beweging te brengen door een doel te geven aan een fietstocht.

Elkander verbinden en de sociale maatschappelijke betrokkenheid nog meer vergroten.
Fietsen voor mijn eten – Salland is geboren.

“Noaberhaptrap je dagelijkse eten bij elkaar langs de weg.”

Wil je informatie in de vorm van websites, facebookpagina’s of gewoon locaties delen zodat ik mijn fietsrondjes kan verrijken met een bezoekje aan de hardwerkende Sallander? Ook wil ik graag weten hoe ze betaald kunnen worden: contant, wisselautomaat of pin aanwezig? Deze groep kan uitgroeien tot een platform waar ook anderen deze informatie kunnen vinden. Dus maak ze erop attent dat ze ook reclame mogen maken en nieuwe oogsten kunnen aanbieden via deze groep. Je kunt ook zelf leden toevoegen aan deze groep, graag zelfs!”

Met deze hulpvraag startte ik op donderdag 14 juni 2018 met dit persoonlijke initiatief door de Facebook groep ‘Noaberhaptrap / Fietsen voor m’n eten – Salland‘ te activeren. Inmiddels is de groep al uitgegroeid tot meer dan 250 leden! Blijkbaar ben ik niet de enige die met deze vraag rondfietst.

Om het voor mezelf en voor de andere leden overzichtelijk te maken en mijn fietstochten een beetje te plannen op basis van het boodschappenlijstje in mijn hoofd, heb ik een regiokaart gemaakt. De kaart kan aangevuld worden met locaties door een tip te doen in de Facebook groep. Ik werk de kaart dan bij en ververs deze hier.

Het ontstaan van Noaberhaptrap / Fietsen voor m’n eten – Salland

Sinds augustus 2017 bestaat er al een ‘Fietsen voor m’n eten – Westland‘ groep, die ik eerder via Facebook ben tegen gekomen op een sportgroep voor vrouwen waar ik lid van ben. Het is het idee van Marja van der Ende, die inmiddels een groep van meer dan 2800 mensen in beweging heeft gekregen, met de dagelijkse verslagen van haar fietstochten en meer dan 185 adressen van stalletjes op de regiokaart van het Westland.

Al fietsend langs al die stalletjes bedenk ik hoe dat voor Salland zou zijn. De afstanden zijn veel groter dan in het Westland. Is het aanbod wel genoeg?

Het blijft bij een leuk idee,  totdat de gemeente Raalte me nomineert voor dit gezondheidsidee. Allerlei vragen moet ik beantwoorden. Het duizelt me dat ik nu een plan moet bedenken.  Zoiets heb ik nog nooit gedaan. Ik ben maar gewoon fulltime mama van van een groot gezin.  En net begonnen aan een nieuwe baan. Vele beren op mijn weg waardoor ik niet weet waar ik beginnen moet. En ik wil gewoon een leuk doel om te fietsen. Durf ik het aan om een grote groep mensen in beweging te brengen? En zal ik contact opnemen met Marja?

Tijdens het halen van mijn boodschappen bij boerderijwinkel Kleinlangevelsloo vraag ik om advies aan Annemiek Hulsman. “Goh”, zegt ze, “vanmorgen was hier iemand in de winkel met exact hetzelfde idee”.

Dit toeval kon niet zomaar zijn. Marja was bij haar ouders op vakantie op een camping in Haarle. Ze zocht hier haar eten door middel van fietsen door het mooie Salland.

Ik lees haar verslag op Fietsen voor m’n eten Westland en ik lees dat ze op zoek is naar een voorfietser voor deze regio. Nog diezelfde dag leg ik contact en Marja komt op bezoek.  Hoewel voor haar de start heel anders verliep als voor mij, praten we vol passie samen over het initiatief.

Die avond op 14 juni wordt onze samenwerking geboren. Marja droomt van landelijke dekking en zoekt voorfietsers zoals zij en ik.

Alleen fiets je sneller, samen kom je verder!

En zo komt het dat ik nog diezelfde week op de fiets stap en begin met stalletjes in kaart te brengen. Verslagleg van mijn fietstochten,  een Facebookgroep start, samen met Marja een invulling geef aan de website en alle nieuwe ideëen uitwerk die langzaam ontstaan.

“Kop derveur en goan”

 

 

Ik kijk ernaar uit om de Facebookgroep nog groter te zien worden en samen de hardwerkende Sallanders en streekgenoten te ondersteunen en blij te maken!

Dus meld je aan bij ‘Noaberhaptrap / Fietsen voor m’n eten – Salland‘, deel je tips en haal de informatie die jij nodig hebt…